Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще стартира до две

...
Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради ще стартира до две
Коментари Харесай

Собствениците на жилища ще трябва да доплащат 20% като самоучастие за саниране на блоковете

Програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни здания ще започва до две седмици. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по време на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Арх. Шишков означи, че преди жителите да стартират да подават своите документи за саниране, са направени промени в Наредба за техническите условия към енергийните характерности на постройките, които се чака да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на седмицата. Бяха извършени и срещи с браншовите организации, както и необятно публично разискване на програмата, по време на които се получиха разнообразни мнения, които се преглеждат. Министър Шишков обърна внимание, че записаните по Националната стратегия за енергийна ефективност на многофамилните жилища ще могат да употребяват единствено част от документите, която са събрали.

" Програмата по Плана за възобновяване и резистентност е нова, има разнообразни критерии и специфики, изискани от Европейската комисия. Част от документите и направените обследвания могат да се употребяват, само че наложително би трябвало да се актуализират документите за енергийни характеристики според сегашните условия, с цел да са настоящи “, уточни арх. Шишков.

На въпрос може ли и вторият стадий на програмата, за който след 31 март 2023 година притежателите ще би трябвало да доплащат 20% като самоучастие за саниране на блоковете, разноските да се поемат от програмата, а за присъединяване на жителите да се смятат разноските за механически паспорт и енергийно проучване, министър Шишков отговори, че това не зависи от служебното държавно управление, защото то не може да преразпределя средства по европейски стратегии. Министърът подсети, че служебният кабинет е съумял да върне осъществяването на вложенията в общините, които имат опит по предходните стратегии.

" Ако общините и притежателите са задоволително дейни, чакам програмата да се осъществя доста бързо. Местните управляващи имат опит, а жителите голямо предпочитание, което ще спести много време. Ефектът на програмата е неоспорим. Можем да обещаем, че това, което би трябвало да се направи, с цел да започва програмата, ще се направи “, сподели министър Шишков и посочи, че за разлика от административните действия, строителните работи няма да стартират незабавно след подаване на документите.

По думите на министър Шишков огромните жилищни блокове ще бъдат предпочитани, тъй като ще се реализира по-голям резултат във връзка с устойчивото икономисване на сила.

Министър Шишков сподели още, че най-вероятно ще се наложат и промени в Закона за устройство на територията във връзка с построяването на фотоволтаични системи по покривите и фасадите на постройките. Той подсети, че за мощности до 10 киловатчаса не се изисква позволение за градеж. За по-големи мощности, обаче, ще би трябвало да се търси уравновесено решение, тъй като би трябвало да се подсигурява някакъв режим за надзор, както и условия към компаниите. Според него неналичието на строителна документи може да сътвори проблеми в бъдеще.

Регионалният министър изрази очакване, че ще има огромна интензивност от страна на компаниите, които да се включат в обследванията на постройките и в ремонтите действия по-късно.

Заместник-министър Десислава Георгиева, която също взе участие в съвещанието, осведоми, че еднофамилните жилищни здания във всички 265 общини на страната ще могат да аплайват за финансиране за енергийна ефективност по Програма " Развитие на районите “ 2021-2027 година Тя уточни, че сега се създават детайлите на мярката, която ще зависи от интегрираните териториални тактики на общините в целта за градско развиване на огромните и дребни общини. Програмата е подадена за утвърждение от Европейската комисия. До края на идната година еднофамилните жилищни здания в 10-те най-големи общини също могат да аплайват за саниране по Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 година, само че мярката се финансира с финансов инструмент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР